Virtasen perheen elämää

Kuvittaja Noora Katto ja kirjailija Anneli Kanto ovat startanneet kuvakirjasarjan, joka kertoo Virtasen perheen lapsista. Kariston kustantaman sarjan ensimmäisessä osassa viisivuotias Vilma opettelee uimaan, vaikka mikroskooppiset vesieläimet kammottavat. Noora Katto kertoo, että kussakin kirjassa pääosassa on yksi perheen lapsi ja tämän kommellukset. Tarinoissa käydään läpi lapsiperheistä tuttuja aiheita, mutta vanhempia ei kirjoissa pahemmin nähdä, sillä lapset touhuavat ja ratkaisevat asiat keskenään.

Anneli Kanto on kirjoittanut lukuisia kirjoja, joista Noora on aiemmin kuvittanut Futistyttö-sarjaa. Naisten yhteistyö on nyt käynnistynyt täydellä vauhdilla ja Noora kertoo tykästyneensä Kannon riemukkaaseen tapaan kirjoittaa; sympaattiset hahmot ja tarinat antavat kuvittajalle herkulliset lähtökohdat ja tekevät työstä mielekästä. Lasten seikkailut jatkuvat ja seuraavassa jaksossa Vilman veli, nelivuotias Paavo Virtanen ihmettelee vuorostaan tyttöjen tavaroita.

Noora kertoo olevansa onnellinen saadessaan toteuttaa itseään kuvittajana. Töitä riittää; Viisi villiä Virtasta -kuvakirjasarjan lisäksi Noora työstää myös pienempiä projekteja ja Tampereen ammattikorkeakoulussa 2007 alkaneet visuaalisen suunnittelun opinnot ovat loppusuoralla. – Olen tehnyt kovasti töitä tuodakseni osaamistani esille ja on ollut positiivista huomata, että ahkeruus palkitaan.

Luovan työn itsenäinen toteuttaminen on ajoittain yksinäistä puurtamista, joten ajatus kollektiivisesta työtilasta viehättää Nooraa; säännöllinen päivärytmi olisi helpompi löytää erottamalla työ- ja kotiaskareet toisistaan. Oman työtilan lisäksi luovien ihmisten läsnäolo inspiroisi myös freelancer-työskentelyä.

Vilma Virtanen uimataito on ilmestynyt jo muutamiin kirjakauppoihin. Virallisesti kirja julkistetaan Jyväskylän kirjamessuilla 1.-3.4.2011.