Terveisiä Espanjasta!

Kaisa Pennasen syksy on ollut aurinkoinen. Nasta Designin graafinen suunnittelija suunnisti elokuussa Espanjan Granadaan kokeilemaan limepuun kasvatusta ja työskentelyä neljänkymmenen asteen lämmössä. Kuvituksia sekä painotuote- ja web-suunnittelua tekevä Pennanen kertoo arjen olevan arkea niin Granadassa kuin Tampereella – talvikuukausina valoa riittää etelässä kuitenkin enemmän.

Espanjan kieltä jo aiemmin Madridissa vaihto-opiskelijana opiskellut Pennanen palasi tutkimaan värikästä maata, joka oli tehnyt vaikutuksen. Espanjan kielen lisäksi myös englannille on ollut käyttöä.
– Töitä olen tehnyt kielikoulun englanninopettajana sekä paikallisen runokustantamon taittajan tehtävissä. Olen suunnitellut myös julisteita sekä käyntikortteja.

Espanja on tunnetusti siestamaa, joka hiljenee iltapäivisin. Myös työntekokulttuuri poikkeaa suomalaisesta.
– Intensiivisin ajankohta työpaikalla on usein iltaisin, jolloin kirjapainon asiakkaat vierailevat toimistolla, Kaisa kertoo. Vapaa-aika onkin hurahtanut Espanjaa tutkiessa, flamencon ja punaviinin parissa sekä paikallista kulttuuria ihmetellessä. Mañana-meininki on täyttä totta varsinkin Etelä-Espanjassa, missä aikataulujen suhteen ei olla niin tarkkoja kuin pohjoisessa.

Kaisa asuu ihastuttavassa antiikkitalossa Granadan vanhassakaupungissa. Kesällä ja syksyllä lämpöä riittää – talon kattoterassilla kasvaa monenlaista syötävää kuten mansikoita ja kurpitsoja. Talvi vaikuttaa elämään myös Espanjassa, kun yölämpötilojen laskiessa vanhasta kivitalosta tulee kylmä asuttava.
Suomesta ikävöin eniten tuplaikkunoita ja lämpöeristeitä. Ikävä tulee myös salmiakkia, ruisleipää ja meidän ihania osuuskuntalaisia.

Vietettyään joulun kotona Suomen Kesälahdella, Kaisa Pennanen aikoo jatkaa seikkailujaan Espanjan vuoristossa.
– Vuodenvaihteen jälkeen kohteena on Alpujarras, kylärypäs Sierra Nevadan etelärinteellä. Sieltä löytyy töitä hedelmäviljelmillä ja maatilamatkailun parissa.